Mistä hyvät johtajat on tehty?

Aatu oli taitava ja tehokas, mutta ei hyvä johtaja. Jos Paavo puolestaan, olisi syntynyt banaanivaltiossa, hän saattaisi olla diktaattori.
Kukin tilanne ja aika vaativat omanlaistansa johtamista. ”Johtajat eivät ole joka sään miehiä tai naisia”, totesi jo Churchill.
Johtajien olemus, esiintyminen, näkemykset ja reaktiot vaikuttavat johdettaviin. Suhteen muuttuessa kyky johtaa muuttuu. Hyvä johtaminen on toimiva vuorovaikutussuhde.

Valta ei ole jotakin mitä johtajalla on tai ei ole. Ihmiset sen antavat. Johtaminen on aktiivinen prosessi, jossa hyötyjen tulee olla molemmanpuoleisia.. Auktoriteetti on enemmän kuin muodollisesta asemasta johtuvaa valtaa. Se kumpuaa kunnioituksesta ja alistumisesta. Ihmiset rakastavat osallistua karisman luomiseen. Johdettavat senkin antavat!

Johtajaksi rekrytoitavalla tulee olla mitattavaa osaamista sekä meriittejä. Ehdokkaan lahjakkuus oppia nopeasti, aloitekyky sekä kunnossa oleva motivaatio antavat lisäpotkua valinnalle.
Tärkein peruste on, että johdettavat kokevat johtajan olevat yksi heistä. Se on oleellisempaa kuin että hän näyttää tyypilliseltä johtajalta. Ilman yhteistä arvopohjaa johtajalla ei ole seuraajia.

Johtajan oma tunne sisäistämästään ryhmän jäsenyydestä on menestyksen kulmakivi. Vaikutusvalta ja asema syntyvät siitä, miten hän kykenee edustamaan ”meitä” ja edistämään ryhmän sisäistä etua. Johtaminen on vaihtokauppaa. Se on kanavoitua yhteistä valtaa, jossa jokaisella pitää silti olla kyky säädellä omaa kohtaloa. Johtaja ei voi komentaa sitoutumaan. Hän sytyttää ja sysii leiritulen. Sen leimussa määritetään miksi, miten ja millaisen johtajuuden hengessä toimitaan. Hän tönäisee porukan menestykseen.
Johtajan on oltava etulinjassa. Tukemassa, käyttäytymisesimerkkinä, näyttämässä suuntaa sekä inspiroitava ja kuunneltava. Menestyvässä joukossa vallitsee ”saa sanoa ja pitää sanoa”- kulttuuri.
Se mitataan voittoina ja hyvinä tuloksina. Ihmiset haluavat oman ryhmänsä olevan muita parempia.

Johtajan on siedettävä nilkkaan purijoita. Mutta jos häneen ei luoteta, niin ei seurata. Omaa pesää pehmustava menettää nopeasti arvovaltansa. Jos sankareiksi nostetut ryhtyvät uskomaan, että menestys kuuluu kokonaan heille, on alamäki alkanut. Jos ajattelee omaa etua, ei osallistu johtamisprosessiin Oire siitä on ”minä”-sanan yleistyminen. Joskus näyttää siltä, että ruhtinas on hovinsa vanki.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s