Mikä on äänestäjän kuluttajansuoja?

Paavo myhäili aikoinaan, ”ettei hän ole milloinkaan poikennut puolueen linjalta”. Eikä ihme. Hän itse oli laatinut puolueensa ohjelman!
Julkisesti politiikkaa tehdessään ehdokas puhuu kuin puolueohjelma. Vaalikoneisiin hän kuitenkin vastannee mielistellen kulloinkin kosiskeltavaa kohderyhmää. Eri mainoslippis päähän tilanteen mukaan.
Kenen asioita poliitikko tuolloin esimerkiksi kunnallispolitiikassa ajaa?

Tärkeintä ei ole se mitä sanoo vaan kuka sanoo.
Äänestyslippujen laskennan jälkeen tärkeysjyvitetyt luottamushenkilöpaikat jaetaan suhteellisuusperiaatteen mukaan. Siksi valtuustoryhmät pyrkivät muodostamaan liittoutumia saadakseen yhdessä enemmän vaikutusvaltaa. Se edellyttää myös sitoutumista yhteisesti sovittuun ohjelmaan. Tulos on kompromissi ja konsensus vaalilupauksista. Siinä eivät paina yksittäisen poliitikon lupaukset.
Politiikan pääoma on luottamus. Tärkeimpiin tehtäviin valitaan vain puolueuskovaiset.
Vaatii henkistä lujuutta sekä sitkoa änkyröidä oman puolueen linjaa vastaan. Ryhmäpäätöksissä ei sooloilijoille ole sijaa!

Kokous ei ole improvisointia
Se ei ole hollitupa. On viisautta tietää etukäteen mikä tulee toimielimen päätökseksi. Kaikki on ennakoitua, ennustettavaa ja sovittua. Politiikan tekoon kuuluu näyttämöllisyys. Jopa teatteri.
Jos asia ei ole kypsä, se pannaan muhimaan pöydälle tai palautetaan. Siksi Turun päätöksenteko näyttäytyy joskus saamattomalta. Sitkeä paisti vaatii pitkän kypsymisajan.
Kaavoitus on kunnan monopoli. Koska maa- ja kaupunkialue on rajallista, sen uumenista haisee raha – ja rakentamisessa iso raha. Byrokratia synnyttää näet tarpeen oikoa mutkia ja päästä maaliin standardiprosessia vikkelämmin. Senkin osuus saattaa painottua ehdokkaiden vaalilupauksissa?
Usein toistuvat vaalit ovat puolueille ehtymätön rahareikä.
.
Mielikuva ratkaisee.
Korvien väliin voidaan vaikuttaa vain tunteella. Kun esitetään faktaa, se pitää kuorruttaa tunteella. Jos ihmistä ei tunne, hän on kuin avaamaton pähkinä. Poliitikkojen vaikutusvalta perustuu julkiseen imagoon. Siksi on tärkeätä kohdata ehdokas livenä ja muodostaa hänestä ainakin ensivaikutelma.
Notkea ehdokas on motivoitunut, verkostoitunut ja suhteita luova. Sellainen joka kyseenalaistaa valtarakenteita. Osaa ja toimii kansalaisten viestinkuljettajana.
Kerrotaan, että savolaisten kanssa keskusteltaessa vastuu jää kuulijalle. Niin käy usein äänestäjällekin..

Käytäntö sen vasta osoittaa
Tietenkin on suuri ero ymmärtää jotain väärin tai tehdä jotain väärin. On myös ero kysymyksillä, joihin ei ole vastattu ja vastauksilla, joita ei ole kuunneltu. Ne eivät ole takinkääntöä.
Tässä häränpyllyä heittävässä maailmassa usealle lapsuuden kodissa tunnustettu puoluekanta on kuin huuliherpes. Siksi kansalaiselle on tärkeää, että hän saa sitä mitä on äänestänyt.
Ihminen ei tiedä mitään, ellei hän luota tiedon lähteeseen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s