Kaupungin kukkaro kuntoon!

Kysyin Turun korkealta virkamieheltä: ”Montako kokousta teillä on viikoittain?” Hän pudisti päätään: ”Viikoittain? Päivittäin viidestä kymmeneen.” Aikoinaan hallintokunnilla oli yksi kokoushuone. Nyt niitä kullakin toimialalla on useita. Kaupunkia johdetaan kokoustamalla- diskuteeraamalla – kuten Ruotsissa. Sanomat singahtelevat. Lausuntoja ja selvityksiä pyydetään. Haalari- ja esiliinaporras eivät näe pomoja livenä. Digitaaliaikana on ajauduttu ojasta allikkoon.

Jos kokouksissa ollaan viitenä päivänä viikossa 3 tuntia, se on vuodessa 4 työkuukautta! Nyt tuoreessa kilpailukykysopimuksessa on sovittu 24 tunnin vuosittaisesta työajan pidentämisestä.
Jos matkoihin käytetään tuntikin päivässä, niin ollaan vuodessa jo 30 työpäivää reissussa. Sitoutuminen työhön ja työaikaan ovat eri asioita.

Ei ole tätä päivää, että seminaareja järjestetään erämaassa tai laivoilla. Suuret intiaanipäälliköt kiiruhtavat pitämään samoja esityksiään useisiin eri tilaisuuksiin. Se turhauttaa, maksaa ja ”syö miestä.”
Usein kokouksissa vain pistäydytään, jotta kuitataan palkkio ja ehdittäisiin seuraavaan. Turhia henkilöitä osallistuu, sillä jos kutsua ei ole saanut, sitä pidetään arvonalennuksena, jopa syrjintänä. Kallista turhaa kokousväkeä on liikaa.
Ennen vanhaan jotkut poliitikot vasta kokouksessa mursivat kokouskirjekuoren. Nykyään asiakirjat välittyvät tietokoneisiin. Esityslistaan perehtyneisyyden voi aistia passiivisuudesta. Byrokratiaamme riivaa aikasairaus. Kiireestä on tullut viemärirotta.

Toimimme hektisessä bisnesympäristössä. Talouden lainalaisuudet vaikuttavat yhä enemmän siihen, miten hyvinvointimme rahoitetaan. Tiedottaminen ja päätöksenteko ovat nopeutuneet, mutta buliminen hallintokoneisto elää ihan omaa jähmeää elämäänsä. Miten vastata tuohon kilpailukykyongelmaan? Aihe on arka, sillä kokouspalkkiot ovat merkittävä osa puolueiden elinvoimaa.
Turun apparaatti tarvitsee yhtä jämäkkää reformia kuin Luther ja Agricola toteuttivat 500 vuotta sitten.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s