Sote – maakuntauudistus tulee! Paukku palaa jo!

Lähihistoriamme suurin kunnallishallinnon uudistus on telakalla. Kaste on 1.1.2019. Aikatauluista ja tavoitteista ei ole syytä lipsua, sillä mikään ei ole niin pysyvää kuin tilapäinen.

On brezhneviläisyyttä pakottaa kaikki maakunnat samanlaiseen pussauskoppiin. Aikana, jolloin megatrendinä ovat kaupungistuminen ja kaupunkirakenteen tiivistäminen sekä avoin globaali kilpailu. Lähidemokratia on Lapissa 500 km, Varsinais-Suomessa 50km. Logistiikka on kallista.
Nyt pitäisi suosia byrokratian litistämistä.

Toteutus etenee vahvasti valtion hanskassa. Se on ainoa, joka katsoo kokonaisetua. Meillä on ylikunnalliset työssäkäyntimarkkinat, mutta kunnallinen verotusoikeus ja kaavoitusmonopoli. Ja kunnilla on lyhyen aikavälin intressit. On itsensä huijaamista jos kuvittelee, että kuntien välinen yhteistyö voisi ratkaista monimutkaisia haasteita.

Uudistuksen lähtökohtina ovat miljardisäästöt, valinnanvapaus sekä hoitoon pääsyn helpottaminen. Tulema on yhtä mahdoton kuin iänikuinen vaalilupaus: ”verot alas ja palvelut ylös.” Seitsemän vuotta peräkkäin olemme joka tunti ottaneet miljoonan lisävelkaa.
Sotepalveluissa tarjonnan määrä korreloi kysynnän. Kun perälautaa ei ole, on menty jopa niin pitkälle, että 7/10 lemmikinomistajaa on sitä mieltä, että jopa lemmikeille on tarjottava erikoissairaanhoitoa, kuten tehohoitoa.

Mitä enemmän euroista on pulaa sitä tiukemmin kaikkien on noudatettava yhteisiä pelisääntöjä. Olipa niissä järkeä tai ei. Keskeistä on tulevaisuuden palvelulupauksen sisältö: ketä hoidetaan, millä omavastuuosuudella ja mitä hoitoja, lääkkeitä, menetelmiä sekä kuljetuksia kuuluu julkisen palvelutarjonnan piiriin. Päätös tulee olemaan raju eettinen ja poliittinen ratkaisu!
Poliittiset järjestelmät määräävät massojen eivät rikkaiden kohtalosta.

Mitä kunnissa tapahtuu uudistuksen jälkeen? Mikään putiikki ei pärjää ilman rahaa. Verotusoikeuteen puuttuminen merkitsisi myös riskiä myönnettyjen lainojen koron nousemisesta sekä luottoluokituksen laskemisesta. Valtiotasolla 1 %:n koronnousu lisää miljardeja korkomenoja.
Mikäli veroprosentteja leikataan, olisi kunnallisverovähennykset siirrettävä valtionverotukseen. Muuten käy niin, että valtio myöntää vähennyksiä ja kuntien efektiivinen verotuotto vähenee.

Vie aikansa ennen kuin konsernien osakeyhtiöt ovat markkinatalouden vaatimassa iskussa. Se onnistuu, mutta on ”suuri saatana”, jos sote irtaantuu demokraattisesta päätöksenteosta.
Kapitalismi on hyvä palvelija, mutta huono isäntä. Sillä pitää olla vahvat demokraattiset suitset.
Sotealan ”esiliina ja haalariväelle” piisaa jatkossakin leipää, mutta työnantaja voi muuttua.
Kotimaakuntamme liki puolelle miljoonalle asukkaalle voi alkuvaiheessa luvata: ” Me varsinaissuomalaiset onnistumme. Kuntavaakunatkin säilyvät.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s