Ahneus on siistiä

Rötösherrajahti Vantaan ex-kaupunginjohtajaa vastaan palautti mieliin, että kaavoituksessa ja rakentamisessa hyörii iso raha. Kaavasuunnittelulla määrätään, millaisia toimintoja alueella tulevaisuudessa harjoitetaan. Pikku merkinöin piirretään iso hinta. Mitä enemmän rakennusoikeutta, sitä arvokkaammasta pläntistä on kysymys.

Kunnilla on alueellaan kaavoitusmonopoli. Politiikoilla ei ole muuta arvokasta myytävänä kuin kaavoitusoikeutta. Töiden saaminen on kilpailtua.
Näkemykseni mukaan rakentamisen poikkeusluvat ovat eräs hyvävelikapitalismin muoto. Valta myöntää tai evätä, syystä tai toisesta, on suhmurointia.
Kun byrokratia synnyttää tarpeen edetä sukkelammin, on kiusaus oikaista antamalla tukea puolueille tai voitelemalla ihmisrattaita.

”Osallisuus- ja arviointisuunnitelma” ohjaa koko prosessia. Julkinen rakennushanke on kuin moniosainen näytelmä. Se etenee lain mukaisesti ja verkkaisesti..
Lain tavoitepykälä on, että jokaisen osallistumismahdollisuus turvataan. Käytännössä se kuitenkin tarkoittaa vain yleisötilaisuuksia ja mahdollisuutta antaa kirjallinen mielipide tiettyyn aikaan jo valmiiseen esitykseen tai kommentoida kehnoa. Tuolloin on myöhäistä pohtia mitä alueella tulisi tai voisi olla. Myöskään tulevia asukkaita ei kuulla.
Teatteria on ilmassa. Kutka toimijat, sanat ja kuvat saavat esiintyä. Faktaa kuorrutetaan tunteella. Näytelmässä on yhdenmukaiset puheenvuorot ja tiukka aikataulu. Kustannusarvio käsittää yleensä vain tuloja. Turun tulevaisuuden keskustan ikuisen kesän videoista puuttuivat enää taatelipalmut.
Suunnitelma tehdään asukkaille, mutta ei asukkaiden kanssa. On mahdollista, että asukkaat itse, jopa kaupungin avustamana, laatisivat kaavaluonnoksen?

Maankäyttösopimuksessa maanomistaja, kaavamuutoksen tai täydennysrakentamisen hakija sitoutuu yhdyskuntainfran kustannuksiin. Siinä sovitaan rakennusoikeudesta ja käyttötarkoituksesta. Maanomistaja maksaa jokaisesta kerrosneliömetristä osan ansiottomast arvonnoususta kunnalle. Turku sai esimerkiksi ”Fabriikin” (Logomo) alueesta liki 8 miljoonaa,
.
Moderni kumppanuuskaavoitus on julkisen vallan ja yksityisen sektorin yhteisprojekti. Kun yhteinen visio ja tontin käyttö- ja rakennussuunnitelmat ovat valmisteltuja, hanke voidaan nopeasti käynnistää.
Vaikka hankkeen suunnitelmat teettää ja toteuttaa yksityinen, niin kunta on silti vastuussa kaavoituksesta ja hyväksyy. Ristiriidat syntyvät siitä, että kunnan intressissä on työn laatu mutta rakentajalla bisnes.

Kaavoituksessa suoran osallistumisen (some) muodot lisääntyvät. Asukkaat haluavat yhteistyötä. Ihan oikeasti osallistua. Asioita ei tule ratkaista hallinto-oikeudessa.
Politiikka on yhä vähemmän rahoitusvallan jarruna. Demokratia on paras keino, jolla voimme ottaa vallan takaisin maailmanlaajuiselta rahoitusalalta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s