Yksinäisyyttä ei voi ulkoistaa

Kohtasin hississä yli 80-kymppisen mummon. Hän kertoi, että pariin viikkoon olen ainut henkilö, joka on rupatellut hänen kanssaan. Muutamat olivat toki tervehtineet, mutta eivät kiireittensä vuoksi pitäneet edes hissipuhetta.

Vaalikadulla kuuntelin nuorta huoltomiestä. Viime vuonna Turussa yksin asuvien vanhusten asunnoissa käydessään hän oli 28 kertaa joutunut hälyttämään ambulanssin, kun asukas makasi tuupertuneena lattialla. Eräs oli WC:n lattialla hypotermisessa tilassa, sillä kraanasta valuva kylmä vesi oli jäähdyttänyt vanhuksen siniseksi. Yhden henkilön todettiin kuolleen.
Huoltomies kertoi, ettei hän enää tohdi yksin mennä yleisavaimella työtehtäviinsä.

Runsaat puolet Turun talouksista lienee yksin asuvia. Heistä joka kolmas on yli 65 v.
Yksinäisyys on yleistä vanhusten, syrjäytyneiden sekä pienituloisten ja köyhien keskuudessa. Se lisää myös muita sosiaalisia ongelmia.
Länsimaissa yksinäisyys on pandemia, johon ei tunnu löytyvän tehokkaita rohtoja?

TV uutiset on kuin kauhuelokuva; väkivaltaa, itsemurhapommittajia ja sotia. Media laventaa pelkotiloja, sillä vain pahat uutiset ovat huomionarvoisia uutisia.
Netissä hengaavat siilautuvat samanmielisten joukkoon. Siellä singahtelee harhauttavia sekä vääristeleviä sanomia ja jopa valhetta. Taistelu ihmismielestä on siirtynyt verkkoon. Sodassakin, silmien välistä korvien väliin.
Vihapuheet lisääntyvät, sillä ihmiset pelkäävät. Ei ole ihme, että varsinkin vanhukset linnoittautuvat ovipuhelinten, turvalukkojen ja – ketjujen taakse. Ihminen rakentaa omat kalterinsa.

Me suomalaiset emme ole selkään taputtelevaa lajia. Säpsähdämme, jos joku tarttuu käteemme muuten kuin sanoakseen selvästi päivää.
Mutta nyt jos koskaan meidän on tultava ulos poteroistamme. Meidän on henkisesti autettava mummo kadun yli. Kohdattava toisemme silmämunasta silmämunaan. Rupateltava aidosti ja kiireettä toinen toistemme kanssa. Oltava ystävällisiä sekä huomaavaisia. Ihminen ihmiselle.

Yksinäisyys on pitkälti myös mielen tila. Sisään käpertynyt on autettava mahdollisimman itse toimivaksi. Ensin minuutti, kaksi ja niin edeten, kunnes oma motivaatio herää. Sitä ei voi kukaan toiselle tyrkyttää. Motivaatio syntyy kun huomaa oman kehittymisen. Tutkimusten mukaan se herää kun on tehnyt jotakin 13 kertaa. Toki kannustusta, itsekuria ja sitkeyttäkin tarvitaan.
”No gain, no pain”, koskee jokaista ja kaikessa. Se pätee ihmissuhteista liikuntasaavutuksiin.

Yksin oleminen on puolestaan laatuaikaa. Ruustinna-mammani opetti, että ”Jumala ei voi soittaa, jos linja on varattu”. Pelkästään stressisairauksien välttämiseksi, mielen pitää saada rauhoittua.
Nykyajan pikanautintojen ja ajankuluttamisen joutoaikana, henkinen tyhjentyminen on rukouksen ja meditaation perusolemus.

Onnellisuuden arvioiminen pelkästään ulkoisen menestyksen perusteella on virhearvio. Älä kiinnitä katsettasi pelkästään näkyvään. Itsetutkiskelu yksin ollen on tärkein viisauden laji.
Turhaan ei metropoliitta Ambrosius minulta kysy: ”Miten on sielusi laita?”.

Mikael Miikkola
Turkulainen veteraanipoliitikko (ps)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s