Vaalit on kuin uusi jako pokerissa

Taisi joku nielaista aamukaakaonsa väärään kurkkuun, kun havaitsi, että hulppeilla äänimäärillä ei kahden miehen listalta päästy valtuustoon, mutta moni tuli valituksi paljon pienemmällä äänimäärällä? Kestovaltuutettu putosi.

Vaalissa rekisteröityneet puolueet saavat asettaa oman tai useamman puolueen yhteislistan. Puolueisiin kuulumattomatkin voivat nimetä valitsijayhdistyksenä yhden tai useamman ehdokkaan listansa. Niistä kutakin erikseen tarkastellaan omana kokonaisuutenaan.

Kunkin listan ehdokkaiden äänimäärien summasta tulee sen vertausluku. Esimerkkitapauksessa äänimäärät ovat 779 ja 384. Siten listan vertausluku on 1163.000

Listoilla ensimmäinen saa vertausluvukseen koko listan äänten summan, toinen siitä puolet, kolmas kolmasosan jne. Esimerkkitapauksessa vertausluvut ovat 1163,000 ja 581, 500
Yhteislistaan kuulumattoman yhden henkilön vertausluku on hänen saamansa äänimäärä.

Turun valtuuston kooksi on päätetty 67. Heidät valitaan vertauslukujensa paremmuusjärjestyksessä. Nyt viimeinen tuli valituksi luvulla 1243,083 (135 äänellä).

Samalla listalla olleiden ehdokkaiden keskinäinen sija määräytyy henkilökohtaisten äänimäärien perusteella.
Jos ne ovat samat, niin heidän keskinäinen järjestys arvotaan. Siten samalla äänimäärällä samalla listalla oleva voi tulla joko valituksi, jäädä varalle tai niiden ulkopuolelle. Ainakin heidän rankingjärjestyksensä on eri.

Politiikka on joukkuepeliä. Menestyvät joukkueet houkuttelevat julkkiksistakin huippuvahvistuksia. Mitä paremmin supertähdet onnistuvat, sitä komeampi on lopputulos.

Kohta kunnissa jaetaan luottamushenkilöpaikat eri lautakuntiin ja toimielimiin. Se tapahtuu järjestäytymiskokouksessa. Menettely on samanlainen, mutta valitsijoina ovat silloin vain valtuutetut.
Valtuustoryhmät sumplivat jo erilaisia koalitioita valtaa hamutakseen. Jokin lautakunta, kaupungin yhtiö, säätiö tai muu toimielin on toistaan merkityksellisempi kuten puheenjohtajuudetkin.

Käydyt vaalit ovat kuin uusi jako pokerissa. Mahdollinen Turku-sopimusjoukko tai -peli saa paremman käden kuin pelkkä hai. Niillä korteilla on pelattava, jotka on viimeksi 9.4.2017 jaettu.

Politiikassa ei ole logiikkaa. Se on mahdollisuuksien taidetta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s