Salassapito on vallan toimivuuden ehto

Luottamus on politiikan kallisarvoisin hyödyke. Liika avoimuus johtaa sulkeutumiseen. Luottamusta ei voi ostaa takaisin. Sen tarkistaminenkin on vaikeaa.

Pienessä maassa ihmisnetti, muodostuu hyväveli-suhteista. Se on miehinen ”kurppakerho”, kanssakäymisen perusta. Leirituli, joka äärellä partiossa, joukkuepeleissä, Intissä ja politiikassa alfaurokset mittauttavat kykyjään. Niissä ”luottamuksellinen” usein tarkoittaa, että kerrotaan vain kavereille.
Ei pidä uskoutua toiselle vain siksi, että hän on työkaveri tai ystävä. Jos ei tunne lähimmäisen heikkouksia, niin keneenkään ei tohdi luottaa. Joskus isä eikä poika eivät luota toisiinsa ilman kirjallista sopimusta.

Salaista tietoa vaihtamalla luodaan kauhun tasapaino. Jos suhde muuttuu peukaloruuviksi, syöt toisen kädestä..

Kiinalaiset viisaat opettivat, että ”tiedon hankinta ja siten saavutettu yllätys ovat sodankäynnin (politiikka, business) äiti.” On taito saada toinen puhumaan ohi suunsa. Se on jokamiehen tiedustelua. Kaikki tiedustelevat, kuten ”Wikileaks”- tapaukset osoittavat.

Raha, alkoholi, seksi ja muut intohimot ovat tiedustelun välineitä. Siksi valtiollisiin tehtäviin valitaan vain kansalaiskunnoltaan koetelluimmat. Silti järjestelmä fuskaa.
Sanotaan, että ”kolme säilyttää salaisuuden, jos heistä kaksi on kuollut!”

Politiikka on mahdollisuuksien taidetta. Puolueet pyrkivät valtsemaan hallintokoneistoon kätyreitään, jotka tihkuvat heille kallioisarvoista tietoa. Sillä ruokitaan mm. mediaa sekä oman puolueen gallupeja.
Korkeimmat virkamiehet vierailevat ryhmäkokouksissa ja antavat omilleen tietoa, jolla voi elämöidä. Siksi virkamiesvalmistelu usein kyseenalaistetaan. Päätöksenteko takkuaa.
Ennakkotietoa pitää saada ja sen tulee olla luotettavaa. Motiivit ovat usein koukuttavia.

Salaisuuden turvatakuita ovat uhka sekä taloudelliset sitoumukset. Pään kuhmut ja naarmut auton kyljissä hillinnevät nekin. Kun tieto on tarpeeksi arvokasta, jopa läheisin henkilö uhrataan, mutta palkitaan myöhemmin. Vain lopputulos ratkaisee. Häpeä tulee vasta sitten, kun jää kiinni. Kaikki on kaupan, paitsi kunnia!

Salaisuuden ja luottamuksen symboli on punainen ruusu, sub rosa. Rakkauden jumala Cupido lahjoitti sen hiljaisuuden jumalalle kiitokseksi, kun tämä pysyi vaiti äitinsä Venuksen rakkaussuhteista.
.
Usein ihmetellään sitä, miksi poliitikko ei vastaa tehtyyn kysymykseen? Diplomaattikoulutuksessa opetetaan milloin kannattaa vastata tai kääntää huomio? Totuutta pitää joskus säännöstellä.
Hyveitten lisäksi parhaiden johtajien ominaisuuksiin kuuluvat oveluus, salakavaluus sekä valehtelemisen taito.

Ei kenraalikaan etukäteen ilmoita minkä linnakkeen aikoo valloittaa.

Mikael Miikkola
Turkulainen veteraanipoliitikko (ps)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s