Vain muutaman metrin tähden

”Fölikulaari” on ainoa jalankulkijalle esteetön yhteys 42 m korkealle Kakolanmäelle. Sen varaan tukeutuu 2200 asukkaan, työntekijöiden, ulkoilijoiden ja turistien joukkoliikenne. Samalla alle 10 hengen parin miljoonan hiihtohissikopperosuunnitelmasta on kehkeytynyt moderni Leitnerin 30 matkustajan kabiini. Keksinnön kustannuksetkin asemarakennuksineen ovat hypänneet liki 6 miljoonaan.

Turun kaupunginhallitus päätti 13.3.2017 että tuossa vinohississä matkustaminen on maksutonta. ”Fölikulaari” on luonteva pari förille.

On mielikuvitusta että satamasta tai keskustasta tuleva kulkisi jalan hissille vain saadakseen korvauksetta nousta 35 m Kakolaan? Hän lienee maksanut jo fölilipun ja saa siten liityntämatkan ilmaiseksi.
Jos Kakolan joukkoliikenne vastaavalla logiikalla tapahtuisi 20 min välein yhdellä pikkubussilla, niin sen vuosikustannukset olisivat ainakin 300 000. Saastettakin siitä syntyisi.
Korkealle mäelle on vaikea nousta ja sen katuyhteydet ovat kinkkiset.

Fölissä on neljä tarkastajaa. Heidän tehtävänsä on pääasiassa varmistua että fölikalusto pysyy laadukkaana. Lipuntarkastuksesta huolehtivat kuljettajat. Miten lipuntarkastus ja -osto hississä olisivat kustannustehokkaasti olleet järjestettävissä?
Yleistäen on joukkoliikenteen kaluston osuus vain 15-20 % elinkaarikuluista!

Alkuvuodesta 2019 valmistuva funi-/”fölikulaari” ei kuulu joukkoliikennejärjestelmäämme vaan on sitä tuleva. Keksintö on Kakolan vetovoimatekijäkin. Olisiko funikulaarin kulut voitu jyvittää alueen asuntojen hintoihin on jälkiviisautta.
Kiinteistöneuvos Olli Ojalaa on kiittäminen että Kakolassa on taas pöhinää.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s