Miksi EU oireilee?

Sota on parasta silloin, kun se on ohi. Kun ”kylmän sodan” symboli Berliinin muuri murtui, emme vielä uskoneet, että Neuvostoliitto romahti.

Kun niin kävi, se oli vuosisadan suurin geopoliittinen katastrofi. Se oli myös sosiaalinen tsunami. Perinteiset itäblokin sosiaaliset turvaverkot ja arvot romahtivat.

Odotimme Venäjän demokratisoitumista. Mutta eihän siitä mitään tullut. Gorbatsov ei ollut mikään laivankääntäjä. Nyt demokratia on siellä ”smuta”, sekasorto..

Kun DDR:n 17 miljoonaa ihmistä vaihtoi kevytmetallimarkkansa nikkelisiin ja muuttui hetkessä eu-kansalaisiksi, totesi Kölnin entinen pormestari:”Kalliiksi tuli, muuta kannatti”.

Vuosina 2004-2007 Euroopan Unioniin liittyi 9 valtiota, joista 3 oli ollut neuvostovaltoja ja 6 kansantasavaltoja, sosialistisia diktatuureja. Tuolloin runsas 90 miljoonaa ihmistä siirtyi EU:n muonavahvuuteen. Mutta sosialismin kulttuuri ja perusköyhyys muhivat yhä itäisessä Euroopassa.

Länsimaalaiset ovat kuvitelleet, että mammonalla, käännytystyöllä ja suostuttelulla saadaan jälkijättöiset kulttuurit ”hokkus pokkus” vastaanottamaan demokratian autuus, liberalismin ihanuus sekä vapaa markkinatalous.

Mutta millä oikeudella yritämme tuputtaa omia arvojamme vieraisiin kulttuureihin?

Venäjällä vain vahva johtaja on tuonut vakautta ja ennustettavuutta. Arabimaita on iäti hallittu itsevaltaisesti. Demokratia ei istu niiden kulttuuriin!

Maailmassa on kolme kertaa enemmän muita kuin meitä tasa-arvoon ja hyvinvointiyhteistkuntaan kumartavia.

EU:n migreeni on nyt oikeusvaltion periaatteiden ravistelu. Kun EU on haluton ja kyvytön tekemään mitään taloudellisen ja sosiaalisen turvallisuuden parantamiseksi, ovat kansallismieliset tahot plagioimassa Putinin ”suvereeni demokratia” ideologiaa.

Se tarkoittaa riippumattomuutta kansainvälisestä järjestelmästä ja taloudesta. Muut eivät saa puuttua sen asioihin tai arvostella sitä.

Kamppailussa on kyse sosialismin kriisistä. Kansa vastaan eliitti. ”Unohdetun kansan protesti” valtaapitäville.

Sitä tohtii leukailla populismismiksi tai kansallismielisyydeksi, mutta ihmisillä on hätä.

EU:ssa kansantuotteen keskiarvo per kansalainen on 20 000 € /v. Venäjällä alle 9000.€.

Runsas 180 miljoonaa elää köyhyysrajan alapuolella. Enin osa Euroopan itäisellä ja eteläisellä valkosipulivyöhykkeellä. Meilläkin on köyhiä yli 100 000. Nyt ei tarvita eu-moraalia vaan vallanpidon tekniikkaa. Päät kääntyvät vahvoihin johtajiin!

Tuloerojen kasvaessa suhteellinen köyhyys lisääntyy rajusti. Jos elistinen asenne simuloiutuu valtiotasolle ja eliitti ylimielisesti kokee, että vähäpätöiset eivät noudata heidän viisaita ohjeitaan, eivätkä usko pomottelua, niin siitä seuraa jo koettuja vastareaktioita.

Kansat tietävät mikä niille on parasta. Se on demokratian väkevin määritelmä. Poliitikot saattavat tehdä pöljiäkin päätöksiä siksi, että saavat hyöriä isojen poikien kanssa Brysselin sekä Strasbourgin pöydissä.

Politiikassakaan ei kaikki säteile ylhäältä alaspäin.

Mikael Miikkola

Turkulainen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen (PS)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s