Robottiautolla Tallinnan joukkoliikenteessä

    Tallinna on hankkinut jännän ranskalaisvalmisteisen robottibussin  kulttuurin ja joukkoliikenteen vetovoimatekijäksi. Tehokkaan vieheen hinta on noin 300 000 €. 
Nyt  ratikan #1 Kadriorg päätepysäkiltä pääsee automaattipirssillä ohi Kadriorgin palatsin ja Presidentin linnan Kumu- taidemuseon terassille. Tekniikka, kulttuuri, saasteettomuus, sightseeing sekä nautinnot on pantu pussauskoppiin.
Robottibussin ”taivaalliselle kartanlukijalle” on syötetty, julkiselle raitille, liikenteen lomaan runsaan 3km lenkki. Sen keksintö kiertää 11,7 km/h vauhdilla. Kahdeksan sensoria nuuskii herkästi 10 m eteen ja 1/2 m sivuille. Upeassa kulttuuri- ja puistomiljöössä.
Olo turvavöissä oli tovin kuin autokoulun opettajalla. Yllättäen nyki ja pysähteli. Esteitä tuli liian liki. Robottibussi ei myöskään aisti liikennevaloja eikä korotettua suojatietä. Tarvittaessa matkustajien turvallisuuden varmistaa kuitenkin osaava alan teekkari joystickillaan.Kun auto ohjelmoidusti pysähtyy, niin ovet avautuvat automaattisesti. Laitteen muotoilu, mukavuus, turvallisuus ja näkyvyys ovat parasta laatua. Esteetön se ei toistaiseksi ole.
Elämys on ilmainen. Ja laite toimii! Santsatakin kehtaa, sillä Tallinnassa ei vielä ole turistitungosta. 
On vaikeaa panna paremmaksi. Kysyin tuntemuksia itävaltalaiselta perheeltä, britiltä ja venäläisiltä. Jokainen heistä oli säpinöissään. Ensimmäistä kertaa robottibussissa. Vieläpä muun liikenteen seassa. Itävaltalainen isä totesi, että kyyti oli ainutlaatuista:  ”kuljettajan ei tarvinnut kuunnella kartanlukijan ohjeita. Lapsetkin olivat hetken mykistyneitä!”


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s