Eihän olla kuin ”Herodeksen porsaat”? (Pöytätapaohje)

      
                Valkoisen liinan ääressä, kynttilöiden ja kristallien loisteessa kiteytyvät sekä sydämen sivistys että omaksuttu kasvatus.Oikean ilmapiirin luomiseksi kannattaa taustoittaa merkittävien vieraiden harrastukset, kiinnostuksen kohteet sekä mieliruoat ja -juomat. Myös erii kulttuureihin on hyvä perehtyä, ettei vahingossakaan loukkaa tai loukkaannu. 
Käsien pesu ennen yhteistä ateriaa on sekä yleismaailmallinen ”pyhä” toimenpide että corona-ajan tapa.Tyhjennysharjoitusta on syytä suosia, sillä poistumista  kesken aterian on vältettävä.
Pöydän ääressä juhlistetaan elämän tärkeimmät päätökset. Tunnelma on kaikki. Hyvässä seurassa neonputketkin vaikuttavat kristallikruunuilta.
On esittäydyttävä, oltava kohteliaita ja kiinnitettävä toisten tarpeisiin enemmän huomiota kuin itseen. Kun seuraa isännistön  esimerkkiä, ei töpeksi.Parasta on olla aito. Ihan oma itsensä!
Istumajärjestys joko kunnioittaa tai loukkaa. Sitä on ”seremoniamestarin” etukäteen tarkkaan pohdittava. Virallisilla aterioilla pariskuntia ei sijoiteta vierekkäin. 
Oma ruokaliina on sijoitettu lautasesta vasempaan tai lautaselle. Aterian aluksi se taitetaan polville avoin reuna ulos. 
Vauvoille ja krapupeijaisissa leuan alle.
Ruokaliinalla sipaistaan suupieli ennen ja jälkeen siemauksen. Aterian jälkeen se laskostetaan – pöydälle. Selkänojalle asetettu liina viestii, että paikka on varattu.
Pöydälle ei sijoiteta henkilökohtaisia varusteita. Ei edes  käsilaukkua tai suljettua mobilea!Daameille ojennetaan tuoli. Seisten . Poistuttaessa se pannaan paikoilleen. 
Leipä murretaan käsin ja voidellaan pala kerrallaan. Omalla leipäveitsellä! Yhteisellä voiveitsellä nokare vain siirretään leipälautaselle. Valmisleipä syödään haarukalla ja veitsellä.

Vettä juodaan. Viinejä siemaillaan. Maljat ovat kahdenkeskisiä ellei toisin mainita: ”Lasi kohotetaan, katse läsnäoleviin, hymy, siemaisu”. Ja sama rotja toistaen pikari paikalleen.  Virallisilla aterioilla ei tarvitse ”kilistellä.” Pelkkä lasin kohotus ja temput piisaavat.
Useat ihmettelevät kalevalaisten kiirettä, annosten kokoa sekä ahmintaa. Kuin ”mulinex”Maamoni tähdensi, että ruoka pannaan suuhun, eikä päinvastoin!
Yhteinen ateria on seurustelutilaisuus, kunnioituksen  ele sekä lystin pitoa. Myös oivallinen lahja. Herkullinen huttu on osa  tilaisuuden infraa. Kuten siisti pukeutuminen, standaarit, viirit ja kukat.
Viisaus ei asu täysinäisessä vatsassa. Kohtuullisuus on tyyliä.  Kansanviisaus kuuluu: ”vain puolikylläiseksi syö, vain puolihumalaan juo, niin elät 100 vuotta.”

Pöydässä ja sen puheissa kannattaa hymyn ja katseen kera viljellä kohteliaisuuksia, kiitellä, olla huomaavainen sekä tanssittaa daameja. Historia osoittaa että huomaavaisuus ja kohteliaisuudet  daameille palkitaan myöhemmin ruhtinaallisesti!
”Ystävällisyys voittaa sydämet. Kaunis käytös juhlistaa ja miellyttää”. Kun itseluottamus on päällä, ihmisessä on poveria. ”Jos et tiedä mitä teet, niin lähetä kukkia”, kehotti Armi Ratia.
PS. Kun olemme puolueemme edustajia, olemme julkista omaisuutta!
Mikael MiikkolaTurun valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen (ps)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s