Kaupungin elinkeinotoimintaa pitää ajatella isosti

               Kun  hyvinvointialueapparaatti vuonna 2023 käynnistyy, painottuu Turun tulorahoitus elinkeinotoimintaan. Siinä ovat fokuksessa Turku konsernin strategiset yhtiöt. Kaupunki harjoittaa elinkeinopolitiikkaa yhtiöittensä välityksellä.  

Saku Koivu mainitsi kaupungin johdolle, että ”Pohjois-Amerikassa ne kaupungit, joissa jäähalli on keskustassa ovat taloudellisesti menestyviä”.  

Turussa sitten 1100-luvulta katalysaattorina on toiminut satama oheistoimintoineen. Sitä todistaa, että Talvisodassa satama oli vihollisen runsaimmin pommittamaa. 

Se on ollut ja on edelleenkin paraatiovemme länteen. Sataman ydintoiminnot ovat matkustaja- ja tavaraliikenne sekä varastointipalvelut. Viime tutkimuksen tiedoin meriklusterimme työllistää välillisesti runsaat 15000.

Esimerkiksi autolauttojen purkautuessa niillä työskentelee siivousväkeä kaikista maanosista.

Satamaa hallinnoi kaupungin omistama Turun Satama Oy sekä siihen kuuluva tytäryhtiö logistiikkayritys Turun Vapaavarasto Oy.

Raha tulee sisään sataman rakenteiden palvelu- ja vuokraustoiminnoista sekä varasto-ja logistiikkayritystoiminnasta. Satama tarjoaa resurssit. Yksityinen logistiikkayritys roudaa nosturipalvelut. Laivayhtiöt suorittavat operoinnin sekä kuljetutukset. Siistiä!!

Satamassa logistiikka vaihtaa muotoaan. Ne toimivat tehokkaasti, kun satamakentät ovat kohta tyhjiä. 

Turun satama kohdentaa erikoistumiseen ja laatuun: se on toiseksi suurin matkustajasatama ja markkinajohtaja Ruotsin matkustajaliikenteessä. Kanavaniemestä on myös nopeimmat tavaraliikenteen yhteydet Skandinaviaan. Pian ehkä Puolaankin? 

Vapaavarasto täydentää logistiikkaketjua tarjoamalla mm. telakkateollisuuden alihankkijoille nykyaikaista varastointia sekä huolintaa. 

Sataman maa-alueesta runsaasta 200 hehtaarista piisaa tilaa rekkaliikenteen paikoitukseenkin. Erikoistuminen  rikastuttaa tulevaisuudessakin.

Sataman bisneksellä on vahva sidos Turun kehittymiseen ja vetovoimaan. Sataman läheisyyteen rarakentuvien asuntoalueiden, asukasviihtyisyyden parantamisen sekä matkailu ja kultturikohteiden ajattelun tulee ponnistaa samalta lankulta. 

(Visioni toteutuu, kun ”Mauno Koivisto terminaalissa” järjestetään mm. Turussa lakitettavien ylioppilaiden yhteisjuhla.)

Välilliset vaikutukset saattavat olla jopa välittömiä bisnissaaliita suurempia. Yhteiskunnallinen merkitys ohittaa osaoptimoinnin. Siksi tarvitaan ”isoa kuvaa – kokonaisetua eli valtuuston demokraattista omistaohjausta.

 Omistajaohjaus varmistaa sen, että se toteutuu osana elävää ja ihmisläheistä Turkua, yhteistyössä ja taloudellisesti sekä luontoa kunnioittaen.

        Omistajaohjaus varmistaa sen, että se toteutuu osana elävää ja ihmisläheistä Turkua, yhteistyössä ja taloudellisesti sekä luontoa kunnioittaen.


One thought on “Kaupungin elinkeinotoimintaa pitää ajatella isosti

 1. Kiitos jaosta minulle.
  Sain Ekotorin avulla huonekaluja kierrätykseen.
  Muutto teettää todella työtä.
  Kirjoituksesi sai minut huomaamaan viikkojen kulun.
  Vuokra asuntoa ei vielä löytynyt.

  Toivoa kuitenkin pieneläkeläisenä kannustaa minua.
  Nähdään elokuulla.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s