NATO

Sordiino Natotrumpettiin

Itsenäinen Ukraina sai 5.12.1994 turvatakuut Yhdysvalloilta, Venäjältä ja Englannilta luopuessaan alueellaan olleista ydinaseita. Venäjä tuli 16.3.2014 apuun kutsumattakin ja liitti Krimin valtioalueeseensa. Muut turvatakaajat seuraavat yhä katseella.
Rauhansopimusta Turussa tehtäessä 1812 Bernadotte tarjosi Aleksanteri I:lle pohjoista Ruotsi-Suomea Oulun leveydeltä Jäämereen vaihtokauppana Ahvenanmaasta mutta, keisari sanoi:”Njet!”

Toisen maailmansodan kynnyksellä 1939 Ruotsi nosti Ahvenanmaan kysymyksen valtiopäivilleen. Kun Molotov ilmoitti, että aihe on venäläisille mitä tärkein, sen käsittely loppui siihen. Tuskin Putinin aikana Ahvenanmaan kansainvälisistä sopimuksista muutetaan pilkkuakaan?

Jo kuopattu YYA sopimus todisti, että Suomella on vain sotilaallinen merkitys Venäjälle. Sen avaimenreiästä katsottuna Suomi ei pääty Pohjanlahteen.

Viime pakkasilla Putin löi löylyä ulkopolitiikan kiukaalle painostaessaan maahanmuuttajillaan sekä Norjaa että Suomea. Presidentti Niinistö sopi siihen kuuden kuukauden aikalisän. Moskovassa on kuitenkin miljoonia työttömiä ja rahattomia siirtotyöläisiä. Sillä Venäjä voi tarvittaessa painostaa ja kiusata rajanaapureitaan.

Maata ei tarvitse valloittaa sotilaallisesti voidakseen toteuttaa imperialistista voimapolitiikkaa, opetti jo Sunzi Kiinassa 2000 vuotta sitten. Silloinkin sopimukset olivat vain harhauttamiskeino.

Nato on eräs USA:n politiikan väline. Nyt amerikkalaista ajatusmaailmaa hallitsevat Kiina ja Tyynen valtameren alue. Siinä kumppanuus Venäjän kanssa on huomattavasti tärkeämpää kuin yhteispeli eripuraisen EU:n kanssa.
Viisaat valtiomiehet eivät torvia toitottele ja käännä selkäänsä Venäjälle. Kekkonen ”pani vinkkarin vasempaan, mutta kääntyi oikealle.” Ja lasti tuli silti turvallisesti perille.

Mainokset