Kerma nousee pintaan

Kun saa kutsun työpaikkahaastatteluun, se on melkein mutta ei ihan. Ateria ravintolassa avaa valitsijan silmiä enemmän kuin CV.
Usein johtotehtävään valitaan sosiaalisesti lahjakkain. Hän, jonka on aito, innostunut, utelias ja perillä erilaisista asioista, Jonka seurassa viihtyy ja on helppo tulla toimeen.
Keskeistä tietenkin on miten hän edustaa yritystä maailmalla eri kulttuureissa.

Ruokailun seuraaminen kertoo enemmän kuin vaatteet tai sujuva jutustelu. Valkoisen liinan äärellä tulevat esille ulkoasu, kohteliaisuudet, huomaavaisuus sekä kunnioittaminen. Käytännössä hyvien tapojen koko kirjo. Kasvatus näkyy parhaiten miten ”syö pihvin”. Pienet yksityiskohdat ja rivien välit paljastavat. On iso moka, jos mies ei huomioi naisia kohteliaasti.

Fiksut pesevät kätensä ennen ateriaa. Itseä ei huolleta julkisuudessa. Ruokaliina asetetaan kaksin kerroin polville. Ateria aloitetaan yhdessä ruokahalun toivotuksilla ja päätetään samanaikaisesti. Maljojakin voidaan nostaa kumppaneille silmiin katsoen. Viiniä siemaillaan. Vettä juodaan.
Ateria-ajasta seurusteluun kuluu runsaat puolet, eikä se tarkoita kännykkää. Pöydässä tulee olla huomaavainen. Tarjotaan, pyydetään, annetaan, kiitetään sekä keskustellaan sivistyneesti silmiin katsoen. Hienovaraisia kohteliaisuuksia tulee sirotella kuten kokki mausteita.
Pihvi pannaan haarukalla (kärjet aina alas) pala kerrallaan suuhun eikä päinvastoin. Tällöin kyynärpäät koskettavat omia kylkiä ja veitsen kärki omaa lautasta. Leipä murretaan ja voidellaan pala kerrallaan. Ruoka suussa ei keskustella. Se pureksitaan maiskuttamatta tai ryystämättä. Aterian päätyttyä välineet jätetään ”puoli viiteen” haarukan piikit ylös ja veitsen kärki kohti lautasen keskustaa, kiitetään mainiosta seurasta, antimien valinnoista ja asetetaan tuolit sijoilleen. Tarjoilijaa Teititellään, kiitetään taitavia käsiä ja hyvästellään seurue.

Hyvä on aina yllättävää. Kaikki käytöstavat alkavat perhepiiristä. Hyvät tavat ovat kuin dödö. Se saa meidät unohtamaan, ettei siitä ole kauan kun laskeuduimme puusta.

Mainokset

One thought on “Kerma nousee pintaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s